Na beschuldigingen van mishandeling dient politie zelf klacht in

De politiezone Brussel-Zuid gaat zelf een klacht indienen tegen de 21-jarige Britse jongeman die beweert slachtoffer te zijn geworden van politiegeweld in Sint-Gillis. Volgens hen is het verhaal van de jongen overdreven.

Elliot Meredith (21) deed zijn verhaal afgelopen maandag via Facebook. De Britse jongen was zondagnacht op stap met enkele vrienden, toen plots de politie binnenviel in een snackbar waar ze zaten te wachten. Hij werd samen met twee vrienden meegenomen naar het politiebureau, waar hij naar eigen zeggen mishandeld werd. Het hele verhaal deed zijn vader eerder deze week aan VRT Nieuws.

De advocaat van Meredith spreekt nog straffere taal en heeft het over foltering. Hij is van plan om een klacht in te dienen bij de onderzoeksrechter.

"Geweld zelf veroorzaakt"

Nu heeft de politiezone Brussel-Zuid beslist om zelf een klacht in te dienen tegen de bewuste jongeman, onder meer omdat een van de agenten die bij het incident betrokken was vijf dagen arbeidsonbekwaam is.

"Meer en meer blijkt dat de jongen het geweld ook zelf heeft veroorzaakt", zegt burgemeester Charles Picqué (PS) aan brusselnieuws.be. "In dit soort gevallen kijken we vooral naar het verleden van de politieagenten en of ze vroeger hetzelfde soort fouten hebben begaan. In het geval van de officier die verantwoordelijk was voor deze ploeg is dat niet het geval."

De burgemeester benadrukt nog dat de jongeman had gedronken. "Volgens mij klopt zijn verhaal niet, maar ik wil ook de verantwoordelijkheid van de politie niet onderschatten."

"Voldoende bewijs"

Zouhair Chihaoui, de advocaat die de Britse jongen verdedigt, laat weten dat zijn cliënt de feiten ontkent. "Hij gedroeg zich niet weerspannig en heeft niemand geslagen. We hebben voldoende bewijsstukken voor onze versie van de feiten. Maandag dienen we klacht in bij de onderzoeksrechter."