Neemt VS oude landingsbaan in Syrië weer in gebruik?

Verschillende bronnen meldden eergisteren dat de Amerikanen de controle hebben overgenomen over een in onbruik geraakt vliegveld in de stad Rmeila. Vandaag heeft het Amerikaanse bedrijf Stratfor, dat advies geeft op het vlak geopolitieke ontwikkelingen, een satellietfoto gepubliceerd, waarop duidelijk te zien is hoe een rechte strook verlengd wordt.
AP2003

Het vliegveld van Rmeila ligt vlak bij de grens met Irak en Turkije. Het zou het eerste vliegveld zijn in Syrië dat onder Amerikaanse controle komt.

Op satellietbeelden (zie foto onderaan) is te zien dat de start- en landingsbaan verlengd wordt van 700 m naar iets meer dan 1.300 m. Dat is lang genoeg om er een C130 transportvliegtuig te laten landen. De uitbreiding kan erop wijzen dat de VS hun strijd tegen terreurorganisatie IS willen opvoeren.

Er doen al enige tijd geruchten de ronde over een verhoogde militaire bedrijvigheid in de hoofdzakelijk Koerdische regio. Als daar binnenkort ook vliegtuigen kunnen landen, kan de VS de Koerdische strijders in regio beter bevoorraden. Nu gebeurt die bevoorrading hoofdzakelijk vanuit de lucht.