Opnieuw twee gevangenen uit Guantánamo ontslagen

Twee gevangenen uit de gevangenis van Guantánamo zijn overgebracht naar Bosnië en Montenegro. Dat meldt het Pentagon. Het aantal gevangenen in is nu gedaald tot 91. Het omstreden detentiecentrum werd na de aanslagen van 11 september geopend om terreurverdachten zonder het statuut van krijgsgevangene op te sluiten.

In 2003 zaten er nog 680 gevangenen vast in het kamp op de militaire basis van Guantánamo Bay op Cuba. De sluiting van het detentiecentrum is een van de belangrijkste doelen van president Barack Obama.

Een 58-jarige gevangene met de Egyptisch-Bosnische nationaliteit wordt overgebracht naar Bosnië. Hij werd ervan beschuldigd een explosievenspecialist te zijn voor al-Qaida, tot de aanklachten tegen hem in 2002 werden geseponeerd. In februari had een commissie zijn vrijlating gevraagd. De man had bovendien "kostbare" informatie verstrekt aan de Amerikaanse overheid.

De andere gevangene, een 41-jarige Jemeniet, had met het leger van Osama bin Laden gevochten tegen Navo-troepen. De commissie had zijn overplaatsing naar Jemen gevraagd, maar door de burgeroorlog was dat niet mogelijk, aldus het Pentagon.

Van de 91 gevangenen die vandaag nog in Guantánamo verblijven, zullen er 34 overgebracht worden naar het buitenland. De anderen blijven nog opgesloten omdat ze als te gevaarlijk worden beschouwd, of hun proces nog afwachten. "We zoeken voor deze groep, die niet kan worden overgebracht naar het buitenland, een locatie in de VS waar ze voor lange termijn kunnen verblijven", aldus het Pentagon nog.

Daarna zou het kamp op Cuba gesloten kunnen worden, al heeft de overheid nog steeds geen ontmantelingsplan van de site voorgelegd. Bovendien zijn de Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Congres, niet geïnteresseerd in de sluiting van de gevangenis.