Overlevende Holocaust mogelijk nieuwe oudste man ter wereld

Guinness World Records heeft mogelijk de nieuwe oudste man ter wereld gevonden. Het gaat om Yisrael Kristal, een man van 112 die in Israël woont. Opmerkelijk: tijdens WO II zat hij gevangen in het nazivernietigingskamp Auschwitz.
AFP or licensors

In Japan is afgelopen dinsdag Yasutaro Koide overleden op de gezegende leeftijd van 112 jaar. Daarmee was hij volgens Guinness World Records de oudste man ter wereld.

Meteen is de organisatie die wereldrecords najaagt op zoek gegaan naar de nieuwe oudste man ter wereld. Mogelijk is dat Yisrael Kristal. Volgens zijn dochter is hij op 15 september 1903 in Polen geboren, maar zij kan enkel de akte van zijn eerste huwelijk als bewijs voorleggen. Een zoektocht in de archieven van zijn geboortedorp Zarnov moet uitsluitsel bieden.

37 kilo

Het levensverhaal van Kristal is opmerkelijk. Als jongeman werkte hij in Lodz in een banketbakkerij in handen van zijn familie. Tijdens WO II werd hij naar het nazivernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Ook zijn eerste vrouw kwam daar terecht. Zij stierf, hij overleefde de nachtmerrie. Volgens zijn dochter woog hij nog slechts 37 kilo bij zijn bevrijding. Na de oorlog vestigde Kristal zich in Haïfa in Israël waar hij voor de tweede maal trouwde.

Wegens zijn zwakke gezondheid heeft Kristal nog niet zelf gereageerd, maar volgens zijn dochter heeft hij nog steeds een sterke geest. In 2014 gaf hij wel een interview aan de Israëlische televisie. Toen kreeg hij de vraag wat hij tijdens zijn leven had gegeten om zo oud te worden. "We hadden niet altijd voedsel in de kampen", luidde zijn antwoord. "Ik at wat men mij gaf. Ik eet om te leven, ik leef niet om te weten."

De oudste vrouw ter wereld is nog steeds Susannah Mushat Jones, een Amerikaanse vrouw geboren op 6 juli 1899. De oudste mens die ooit heeft geleefd is de Française Jeanne Louise Calment. Zij was 122 jaar en 164 dagen oud toen ze in 1997 overleed.