Raad van State geeft leerling gelijk in geschil rond B-attest

Een leerling die vorig jaar niet geslaagd was in het tso - en een B-attest kreeg - mag dan toch overgaan naar het volgende jaar in dezelfde richting. Dat heeft de Raad van State beslist. Het gaat om een uitzonderlijk geval.

De leerling volgt les op een school in Buggenhout en kreeg eind vorig schooljaar van de klassenraad een B-attest. Daarmee mocht ze enkel overgaan naar het volgende jaar als ze naar het beroepsonderwijs ging (bso), anders moest ze haar jaar overdoen.

De ouders van de leerling waren het niet eens met die beslissing en stapten naar de Raad van State, tot vijf keer toe. Die heeft nu geoordeeld dat de leerling toch mag overgaan naar het volgende jaar in dezelfde richting.

Het gaat om een uitzonderlijk geval, zegt Lieven Boeve van het katholiek onderwijs aan VRT Nieuws. "Meestal volgt de Raad van State de school. Als dat niet het geval is (zoals hier, nvdr.) denk ik dat het goed is als de school de klassenraad de beslissing volgt en kijkt hoe ze de leerling van dienst kan zijn."

Het is nog maar de derde keer dat de Raad van State de ouders gelijk geeft bij een dispuut rond schoolresultaten.