Rampling: "Oscarpolemiek is racistisch voor blanke acteurs"

De discussie over het gebrek aan Oscarnominaties voor zwarte acteurs is op haar beurt een vorm van racisme gericht tegen blanke acteurs. Dat zegt Charlotte Rampling. De Britse actrice heeft zelf (en voor het eerst) een nominatie te pakken in de categorie beste actrice in een hoofdrol.

Verschillende zwarte én blanke acteurs hebben de afgelopen dagen hun afkeur laten blijken voor het feit dat voor het tweede jaar op rij geen enkele zwarte acteur een Oscarnominatie heeft gekregen. Sommigen roepen zelfs op tot een boycot.

Rampling houdt er een andere mening op na, zo liet ze vanochtend verstaan in een gesprek met de Franse radio Europe 1. "Ik begrijp de boycot niet", zei ze. "In de omgekeerde zin is dat een vorm van racisme gericht tegen blanken."

Zelf is de (blanke) Britse actrice dit jaar genomineerd in de categorie beste actrice in een hoofdrol voor haar vertolking in "45 years", een film van Andrew Haigh. Het is de eerste Oscarnominatie in haar carrière.

"Waarom moeten we mensen in hokjes stoppen?"

Volgens Rampling is het helemaal niet zeker dat de nominaties met opzet aan blanke acteurs zijn uitgereikt. "Misschien verdienden de zwarte acteurs geen nominatie in de laatste rechte lijn."

"Waarom moeten we mensen in hokjes stoppen? We leven toch in landen waar iedereen min of meer is geaccepteerd? Altijd wel zullen mensen denken "hij is minder mooi", "hij is te zwart", "hij is te blank". Altijd wel zal iemand zeggen "hij is te...". Moeten we daarom iedereen klasseren en overal minderheden creëren?"

De opmerking van de journalist dat de Afrikaans-Amerikaanse bevolking zich een minderheid in de filmindustrie voelt, beantwoordde Rampling met "geen commentaar".