Sarkozy slaat mea culpa in boek over presidentschap

Ruim een jaar voor de Franse presidentsverkiezingen pakt voormalig president Nicolas Sarkozy uit met een opvallend boek. In "La France pour la vie" verontschuldigt hij zich voor enkele "fouten" die hij tussen 2007 en 2012 gemaakt heeft. Sarkozy wil volgend jaar opnieuw een gooi doen naar het presidentschap.
AFP or licensors

"De nederlaag in 2012 heeft me doen inzien wat ik anders had moeten aanpakken, zowel in mijn beleid als bij de uitoefening van mijn ambt", zo schrijft Sarkozy in de inleiding van zijn boek dat maandag uitkomt. Volgens de Franse krant Le Figaro zijn dit zeker niet Sarkozy's memoires, maar wel "een blijk van zelfreflectie met het oog op een terugkeer naar de macht". Hij formuleert immers enkele voorstellen wat betreft Europees beleid, immigratie en fiscaliteit.

Op politiek vlak betreurt de republikein "hervormingen te hebben uitgesteld die ik aan het begin van mijn legislatuur had moeten aanpakken." Sarkozy heeft het onder meer over zijn houding tegenover de 35-uren werkweek en de belasting op grote vermogens. Die taks was voor bekende Fransen als Gérard Depardieu en zanger Johnny Halliday reden genoeg om hun vaderland vaarwel te zeggen.

Op persoonlijk vlak verontschuldigt Sarkozy zich voor zijn temperament. "Bij momenten heb ik te veel toegegeven aan de woede", schrijft hij. De Franse politicus doelt daarmee onder meer op de neerbuigende uitspraak "casse-toi pauvre con", tegen een man die hem had beledigd. Die uithaal werd toen beschouwd als een serieuze aanfluiting van het presidentiële ambt.

Sarkozy zegt ook met zo veel woorden dat hij beseft dat hij de Fransen soms op de zenuwen heeft gewerkt. Hij doelt daarmee onder meer op de viering van zijn verkiezingsoverwinning in 2007 in een van de meest exclusieve restaurants van Parijs. Daarna vertrok Sarkozy meteen op reis, met het luxejacht van een vriend. Die houding kon op weinig sympathie rekenen in de context van de financiële crisis in Frankrijk.

AFP or licensors

Privé

Sarkozy schuwt de passages over zijn privéleven niet. Hij schrijft onder meer dat hij tijdens zijn presidentschap "zijn familie wilde redden".

Hij beschrijft onder meer de huwelijksproblemen met zijn vrouw Cecilia. Kort na zijn verkiezing scheidde het koppel. Sarkozy knoopte toen een veelbesproken relatie aan met zangeres en model Carla Bruni. "Ik had moeten anticiperen, meer op mijn hoede moeten zijn, mijn nieuwe status voor alles moeten stellen", klinkt het. In die periode kreeg de kersverse president de kritiek dat hij te veel met zijn privéleven uitpakte in de pers.

Sarkozy beloofde na de verkiezingsnederlaag in 2012 dat hij volledig van het politieke toneel zou verdwijnen. Eind 2014 maakte hij toch een comeback. Zijn partij UMP onderging onder zijn impuls een naamsverandering, naar Les Républicains.

Sarkozy probeert zijn partij er nu van te overtuigen dat hij de geknipte man is voor de presidentscampagne in 2017. In de peilingen scoort hij niet bijster goed. Ex-premier Alain Juppé is momenteel favoriet. Als hij de voorverkiezing binnen de republikeinen overleeft, ligt de weg naar de nominatie nog bezaaid met enkele hindernissen. Sarkozy wordt genoemd in verschillende zaken rond corruptie en machtsmisbruik.