Spaans premier Rajoy slaat formateurschap af

De ontslagnemende Spaanse premier Mariano Rajoy neemt de rol van formateur bij de regeringsonderhandelingen niet op. Koning Felipe wilde hem aanduiden als de nieuwe kandidaat-premier, maar Rajoy heeft dat aanbod afgeslagen bij gebrek aan steun van het parlement. Die weigering is echter niet definitief.

Rajoy was vrijdagavond uitgenodigd bij de Spaanse koning Felipe voor een gesprek over de coalitievorming tijdens een eerste consultatieronde. "De koning heeft M. Mariano Rajoy het mandaat van formateur aangeboden. Hij heeft zijne majesteit bedankt voor die vraag, maar zijn aanbod afgewezen", aldus de mededeling van het Spaanse paleis.

Koning Felipe heeft laten weten dat hij volgende week een nieuwe consultatieronde opstart met de partijleiders. De formateur zal twee maanden de tijd krijgen om een regering te vormen.

Sinds de verkiezingen op 20 december 2015 is Rajoy er niet in geslaagd om het vertrouwen van andere partijen te winnen. Zijn Partido Popular verloor toen de absolute meerderheid. Als grootste partij kwam de PP eerst aan zet bij de regeringsvorming. Rajoy's plan om de krachten van de centrum-rechtse en centrum-linkse partijen te bundelen in een "grote coalitie" komt echter niet van de grond. Rajoy heeft wel laten weten dat hij als leider van de grootste partij niet definitief de handdoek in de ring gooit.

De parlementsverkiezingen hebben de politieke kaarten in Spanje danig door elkaar geschud. Voor het eerst sinds de jaren 90 moet er een coalitieregering worden gevormd. De Spaanse politiek werd tot nu steeds gedomineerd door de conservatieve of de socialistische partij.