Van Overtveldt reageert koel op CD&V-voorstel beroepskosten

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert koel op het voorstel van CD&V om de aftrekbaarheid van beroepskosten voor bedrijven te verstrengen. "Dit mag niet uitdraaien op een rondje zelfstandigen en bedrijven pesten." Het NSZ eist in de plaats een verlaging van de vennootschapsbelasting.

CD&V wil de wetgeving over de aftrekbaarheid van beroepskosten voor bedrijven verstrengen en terugbrengen naar de vroegere wetgeving, vóór een uitspraak van het Hof van Cassatie van afgelopen zomer. Beroepskosten die niet direct iets te maken hebben met het doel van het bedrijf, zouden niet meer afgetrokken kunnen worden.

Minister van Financiën Van Overtveldt laat in een persbericht weten dat hij zal laten bestuderen "in hoeverre de voorstellen van CD&V compatibel zijn met de onze". De minister werkt namelijk zelf ook aan voorstellen om de wetgeving in lijn te brengen met de recente rechtspraak.

Maar Van Overtveldt waarschuwt ook meteen: "Het kan niet de bedoeling zijn dat aanpassingen uitdraaien op een rondje zelfstandigen en bedrijven pesten."

Reynders: "Te vroeg voor enkel belastingverhoging"

Vicepremier Didier Reynders (MR) doet de deur voor zo'n aanpassing niet meteen dicht, maar stelt wel voorwaarden. Reynders benadrukt dat zo'n aanpassing in feite op een belastingverhoging neerkomt.

Als er gesnoeid wordt in de beroepskosten moet er ook een belastingverlaging komen, vindt hij. "Het is nog te vroeg om nogmaals een bespreking op te starten over alleen maar een verhoging van de belasting."

NSZ: "Enkel wanneer vennootschapsbelasting daalt"

Eenzelfde geluid is te horen bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Als er gesnoeid wordt in de aftrekbaarheid van beroepskosten, dan moeten de vrijgekomen middelen integraal naar de verlaging van de vennootschapsbelasting gaan", reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Dat bedrijven en zelfstandigen vandaag de dag naar de minst belaste weg zoeken, heeft volgens Mattheeuws net te maken met de "veel te hoge belastingtarieven in ons land". "Je kunt mensen dat toch moeilijk verwijten, zolang die minst belaste weg honderd procent legaal is natuurlijk."