Van Quickenborne is geen kandidaat-voorzitter voor Open VLD

Vincent Van Quickenborne, voormalig vicepremier en huidig burgemeester van Kortrijk, is geen kandidaat-voorzitter voor Open VLD. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend". Hij hoopt wel dat er zich meerdere kandidaten aanbieden voor het voorzitterschap, onder wie ook jonge mensen. Voor huidig voorzitster (en kandidaat-voorzitster) Gwendolyn Rutten heeft hij een duidelijke boodschap.

Van Quickenborne was vanochtend duidelijk. Hij is geen kandidaat voor het voorzitterschap van de partij. Een belangrijke reden daarvoor is zijn burgemeesterschap van de stad Kortrijk. "Het is zeer moeilijk om het voorzitterschap te combineren met het burgemeesterschap van een centrumstad."

Voorlopig heeft alleen huidig voorzitster Gwendolyn Rutten zich (officieel) kandidaat gesteld. Van Quickenborne is tevreden over het vernieuwingsproject dat Rutten heeft ingezet, maar heeft ook een duidelijke boodschap voor haar. "Ik denk dat het belangrijk is dat ook zij als kandidaat-voorzitter aantoont wat de volgende doelstellingen zijn voor de partij. Het gaat ten slotte om een voorzitterschap van 4 jaar. Het is belangrijk dat ze dat niet zomaar ziet als een evidentie. Ze moet met een project komen en dat zal dan worden beoordeeld. We gaan niet zomaar vanwege het establishment mensen gaan steunen."

Van Quickenborne hoopt verder dat er meerdere kandidaten zullen opstaan. "Zo ook jonge mensen die een ander profiel hebben en ook bepaalde plannen hebben." Of Mathias De Clercq de ideale uitdager is van Rutten? "De Clercq is een uitstekende eerste schepen in Gent en hij is een gewaardeerd Vlaams Parlementslid. Maar hij moet zelf die keuze maken."