Venezolaans parlement verwerpt economische noodtoestand van regering

Het Venezolaanse parlement heeft de "economische noodtoestand" die de socialistische president Nicolas Maduro heeft uitgeroepen, verworpen. Het gaat om de eerste grote politieke zet van de oppositie, die sinds kort een tweederdemeerderheid heeft in het parlement.

De regering van Venezuela riep vorige week voor een periode van zestig dagen de economische noodtoestand uit. Het decreet dat op 15 januari werd gepubliceerd, garandeert voor die periode dat niet geknabbeld wordt aan sociale verworvenheden inzake onderwijs, gezondheid en wonen. Ook de toegang tot voedsel en medicijnen moet verzekerd blijven.

Het decreet moest echter nog gevalideerd worden door het parlement, en dat is dus niet gebeurd. "We verwerpen het decreet omdat er nog niets veranderd is. De oorzaak van het probleem is een economisch systeem dat heeft gefaald", aldus José Guerra, de voorzitter van de commissie die het decreet moest evalueren. Kort voor de stemming had president Maduro de oppositie er nog van beschuldigd "de rug naar Venezuela te keren" en de weg van de "steriele confrontatie" te kiezen.

Voorstellen van oppositie

Guerra verklaarde aan televisiezender Globovision dat de oppositie op haar beurt een reeks voorstellen zal indienen om de crisis tegen te gaan. "Het is belangrijk dat deze crisis opgelost wordt, maar dat zal niet gebeuren met het beleid van de regering", zei hij.

Ook de vakbonden en de bedrijven zijn trouwens tegen het decreet gekant, omdat het volgens hen negatief is voor eigendommen en privébedrijven, de koopkracht vernietigt en slecht is voor de werkzekerheid.

Economische toestand moet verbeteren

Het is wel duidelijk dat de economische toestand in Venezuela moet verbeteren. Een verantwoordelijke van het Internationaal Monetair Fonds liet nog weten dat de inflatie in het land dit jaar kan stijgen tot 720 procent. Vorig jaar stegen de prijzen al met 275 procent -de hoogste inflatie ter wereld- en daalde het bruto binnenlands product met 9 procent. Het land met de grootste oliereserves ter wereld heeft zwaar te lijden onder de dalende olieprijzen, die momenteel op minder dan 30 dollar per vat liggen. Door de zwakke munt zijn er bovendien tekorten aan voedsel en andere producten.

Volgens Maduro ligt een economische oorlog tegen zijn land aan de oorsprong van de problemen.

 

Meest gelezen