Vestager wil niet heronderhandelen over besluit Belgische taxrulings

Europees commissaris voor Mededinging Margretha Vestager zegt dat zij geen ruimte ziet om opnieuw te onderhandelen met België over haar besluit om een dertigtal multinationals 700 miljoen euro aan belastingvoordelen terug te laten betalen. "Dit besluit staat vast", zegt zij in het VRT-programma De Vrije Markt. "Bij staatssteun gaat het niet om straffen of boetes, maar het eerlijk toepassen van de regels." Wel heeft België de mogelijkheid om naar het Europese Gerechtshof te stappen om het besluit aan te vechten. Tegelijkertijd dringt zij erop aan dat België het belastinggeld effectief terugvordert bij de grote bedrijven.

De werkgeversorganisaties VBO en Unizo riepen de Belgische regering vorige week op om in beroep te gaan tegen het besluit van Vestager over de zogeheten ´taxrulings´. Volgens de Deense eurocommissaris kan zo´n procedure jaren in beslag nemen. "Misschien zijn er wel mogelijkheden om daar dan fast-track al een besluit over te nemen." In de tussentijd moet de procedure om het geld terug te innen wel gewoon doorgaan.

VBO verweet Vestager vorige week ook dat zij alleen kleine lidstaten als België, Nederland en Luxemburg aanpakt. Nederland en Luxemburg moeten van grote concerns als Starbucks en Fiat ook elk 30 miljoen terugvorderen, omdat zij ook speciale belastingvoordelen hebben, die zouden discrimineren ten opzichte van andere bedrijven.

"We hebben elke lidstaat, groot en klein gevraagd, om inzage te geven in hun belastingregels voor grote bedrijven. Die bekijken we nu allemaal systematisch."

Vestager zegt dat zij juist zo kritisch is op belastingvoordelen voor grote multinationals in verschillende lidstaten, "omdat deze juist zo selectief zijn en eerlijke concurrentie met andere bedrijven in de weg staan".

 Het volledig interview met Margretha Vestager is morgen te zien in het VRT-programma De Vrije Markt om 12.30 op Eén.