Vier doden bij schietpartij in Canadese school

Bij een schietpartij in een school in Canada zijn vier doden en verschillende gewonden gevallen. De vermoedelijke dader is opgepakt. Het gaat om de ergste schietpartij in Canada in 26 jaar.

De schietpartij gebeurde in de middelbare afdeling van de gemeenteschool van La Loche, een afgelegen gemeente van zo'n 3.000 inwoners in de centraal gelegen provincie Saskatchewan. Op de school zitten 900 leerlingen, hoofdzakelijk afkomstig van een gemeenschap die tot de oorspronkelijke bevolking behoort.

De schutter opende het vuur rond 13 uur plaatselijke tijd (20 uur Belgische tijd). Getuigen herkenden een jongeman die verschillende schoten loste met een karabijn, een geweer met ingekorte loop. De paniek was enorm. "Ik rende weg uit de school. Vooraleer ik kon wegkomen, waren er 6 tot 7 schoten. Ik hoorde enorm veel getier", zegt een leerling uit het tweede jaar.

In totaal vielen vier doden en verschillende gewonden. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt, maar het zou vooral gaan om leerlingen en personeel van de school zelf.

"Vreselijke en tragische dag"

De vermoedelijke dader werd zo'n drie kwartier na de schietpartij opgepakt en zijn geweer is in beslag genomen. Ook over zijn identiteit is nog weinig bekend. Volgens de plaatselijke autoriteiten gaat het om een jongeman, jonger dan 21, die banden had met de school. Hij zou eerst bij hem thuis twee familieleden hebben neergeschoten en trok daarna naar de school. De politie is op de twee plaatsen onderzoek aan het voeren. Over de motieven is ook nog niets geweten.

De schietpartij is de ergste in 26 jaar tijd in Canada, waar de wapenwetten een stuk strenger zijn dan in de Verenigde Staten. Dit is een "vreselijke en tragische dag", aldus de Canadese premier Justin Trudeau, die zijn medeleven betuigde met de slachtoffers.