VS verstrengt visumaanvraag voor sommige Europeanen

De Verenigde Staten scherpen de visumprocedure aan voor Europeanen die recent naar Iran, Irak, Syrië of Soedan hebben gereisd. De zogenoemde ESTA-reisvergunning zal voor hen niet meer volstaan.

Europeanen die tot nog toe naar de Verenigde Staten wilden reizen, konden via een snelle procedure een Amerikaans visum aanvragen, de zogenoemde ESTA-verblijfsvergunning. Enkele gegevens invullen en een klein bedrag overschrijven via de website van Homeland Security volstonden.

Daar komt nu verandering in voor mensen die sinds 2011 naar Iran, Irak, Syrië of Soedan hebben gereisd. Die zullen voortaan weer de normale strengere procedure moeten doorlopen, met name een persoonlijk interview in een Amerikaanse ambassade of consulaat en een bijhorend visum in hun paspoort voor ze naar de VS reizen. Ook mensen met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Soedanese of Syrische is, vallen hieronder.

Diplomaten, journalisten en hulpverleners kunnen wel een uitzondering krijgen, maar alleen als ze kunnen aantonen dat ze naar bovengenoemde landen trokken om er te werken. Voor Europeanen die naar de VS willen en bovengenoemde landen niet hebben bezocht, verandert er niets.

De nieuwe regeling is een gevolg van de Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act van vorig jaar.