Wind en sneeuw verlammen de Verenigde Staten

Sneeuwstorm Jonas, die momenteel over de Verenigde Staten raast, heeft al aan 17 mensen het leven gekost. In New York is sinds 20.30 uur alle verkeer verboden, behalve voor sneeuwruimers en hulpdiensten. Ook in veel andere steden zijn er problemen. Het noodweer treft 20 staten. In 11 staten is de noodtoestand afgekondigd.

Het taalgebruik in de media laat weinig aan de verbeelding over: van de "mammoet-storm" tot "snowzilla". De cijfers rechtvaardigen dan ook het gebruik van superlatieven. In totaal zijn meer dan 85 miljoen Amerikanen getroffen.

11 staten hebben de noodtoestand afgekondigd: Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Delaware, Virginia en Washington.

Geen metro's, treinen en vliegtuigen

Miljoenen mensen volgen het advies van de overheid op en wachten bang af in hun woning. Als het noodweer lang aanhoudt, bestaat de kans dat ze door hun voedselvoorraden heen geraken.

Nog een probleem zijn elektriciteitspannes. IJsvorming op de kabels kan hoogspanningsmasten doen afknappen. Meer dan 200.000 gezinnen, verspreid over 13 staten kwamen al zonder elektriciteit te zitten.

In verschillende staten zitten automobilisten vast met hun wagen. Hulpverleners delen voedsel en water uit. Het openbaar vervoer nemen is geen oplossing. Op veel plaatsen rijden geen treinen, metro's en bussen. Ook veel luchthavens ondervinden grote hinder. Meer dan 10.200 vluchten zijn volgens Flightaware afgelast.

In New York rondrijden werd door de sneeuwval een echte beproeving. Om te beletten dat gestrande wagens sneeuwruimers en hulpdiensten zouden hinderen, kwam er een uitzonderlijk reisverbod.

De storm met windstoten van meer dan 110 kilometer per uur, in combinatie met de getijden, maakt dat op veel plaatsen langs de oostkust het water van de Atlantische Oceaan de straten blank zet.

Winterpret

Niet iedereen ergert zich aan de winterse toestanden. Passagiers aan boord van een cruiseschip dat van de Bahama's op weg was naar Baltimore, mochten een dag langer aan boord blijven. In Virginia, waar ze meer dan 1 meter sneeuw verwachten, kijken uitbaters van skipistes aan tegen een schitterend seizoen.

Meest gelezen