Winterweer VS jaagt olieprijzen sterk op

De olieprijzen schoten vrijdag scherp omhoog. Het koude winterweer in delen van de Verenigde Staten zal naar verwachting op korte termijn de vraag naar brandstoffen een impuls geven. Dat zorgt voor een sterk herstel na een week waarin de prijzen waren weggezakt tot het laagste niveau in jaren.

Amerikaanse olie werd vrijdagavond verhandeld voor 32,14 dollar per vat van 159 liter. Dat betekent een stijging van 8,8 procent. Brentolie werd 9,5 procent duurder en bracht op de termijnmarkt 32,04 dollar per vat op. Beide varianten zijn daarmee nog altijd fors goedkoper dan eind vorig jaar.

De olieprijzen staan al tijden onder druk, door zorgen over de wereldwijde economie en een aanhoudend overaanbod. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) zei eerder nog dat de oliemarkt nog zeker tot het einde van het jaar "overspoeld" blijft.
Het vooruitzicht van mogelijk extra stimuleringsmaatregelen van centrale banken in zowel Europa als Japan zorgt sinds donderdag echter voor herstel. Daar komt de zware winterstorm bij die voor ijzige temperaturen zorgt in een uitgestrekt gebied langs de Amerikaanse oostkust.

Vrijdag omstreeks 16.20 uur werd Amerikaanse olie verhandeld voor 31,60 dollar per vat van 159 liter. Dat betekent een stijging van 7 procent. Brentolie werd 7,7 procent duurder en bracht op de termijnmarkt 31,51 dollar per vat op.