"1 miljard dollar om standaard zoekmachine te zijn"

Google betaalde Apple vorig jaar 1 miljard dollar om als standaard zoekmachine te staan ingesteld op de iPhone en iPad. Dat schrijft het financieel persbureau Bloomberg. Het bedrag kwam aan het licht dankzij een rechtszaak van Oracle tegen Google.

De 1 miljard dollar maakt deel uit van een overeenkomst waarbij Google een deel van zijn opbrengsten deelt met Apple. 34 procent van het geld dat Google verdient met advertenties in de zoekmachine zou naar Apple worden overgemaakt.

Volgens Bloomberg zouden de advocaten van zowel Google als Apple een verzoek hebben ingediend om het bedrag niet publiekelijk te maken. Het rechtbankverslag waarin sprake is van de overeenkomst tussen Google en Apple is intussen offline gehaald, zegt Bloomberg. "Het verdween spoorloos uit de elektronische rechtbankverslagen", klinkt het.

Er gaan al jaren geruchten over het belang dat Apple zou hebben om Google als standaard zoekmachine op de iPhone en iPad te hebben. Het bedrag van 1 miljard dollar circuleerde eerder al, maar het zou de eerste keer zijn dat dat cijfer ook voorkomt in gerechtelijke documenten.