"Maar ik ben helemaal niet bekakt!"

Dat piraten tot de verbeelding blijven spreken, bewijst tegenwoordig vooral het wereldwijde succes van "Black sails", dat vandaag in de VS aan zijn 3e seizoen begint. Zeerovers, de een al beruchter dan de andere, zwaaien de scepter in en om New Providence Island, een vrijbuitershaven "zonder God noch gebod". Met Captain Flint als de meest beruchte, al is hij niet altijd even bikkelhard als hij zou moeten zijn. Een fysieke rol die met verve wordt vertolkt door de Brit Toby Stephens. Wat misschien niet zo evident lijkt, als u weet dat hij de zoon is van Dame Maggie Smith, vooral bekend als de stijve upper class-hertogin uit "Downton Abbey".

Zo’n moeder -Smith won intussen 2 Oscars, 5 Bafta’s, 3 Golden Globes en 1 Tony Award- spreekt voor velen tot de verbeelding. Al was dat voor de nu 46-jarige Stephens niet altijd een voordeel.

"Dat ik bekende ouders heb (zijn vader is acteur Sir Robert Stephens, nvdr), heeft meer problemen veroorzaakt en zeker zoveel deuren dichtgeslagen als erdoor geopend werden. Het heeft tot enkele jaren geleden geduurd voordat ik me comfortabel voelde met wie ik ben." (Telegraph, februari 2014)

"Het stoort me soms dat ik me altijd moet verantwoorden waarom ik een acteur ben, omdat men denkt dat het logisch was met zo’n moeder. Ook zij heeft zoiets van: blijft hij dan altijd met die opmerking zitten? Tegelijkertijd ben ik immens trots op haar. Ik aanbid haar. En haar werk." (AP, januari 2015)

"Je kan het omschrijven als: bekende ouders hebben is zoals het communisme. Het lijkt een geweldig idee, maar het zal nooit werken." (Telegraph)

"Ik zou wel met mijn moeder willen samenwerken, maar dan niet te intens. Niet dat ik daarvan afstand wil nemen, maar ik wil dat het rond mij draait. Ik wil dat ze mij kennen. Dat is in mijn hele carrière al een strijd geweest. Dus wil ik zoiets van: dat is mijn moeder en dit ben ik. We volgen beiden een aparte weg en zijn beiden verschillende entiteiten. Het is niet zo dat we samen een soort van acteursdynastie vormen." (Telegraph)

"We vinden allebei dat samenwerken iets waardeloos heeft. Ik krimp in elkaar als ik iemand zie denken: ze zijn toch beiden acteur, waarom doen ze niet eens iets samen?" (Daily Mail, juli 2012)

Een rol in "Downton Abbey" zat er volgens Stephens nooit echt in: "Het is een geweldige serie, maar niet voor mij. Als ik er al iets van zie, dan is dat meestal toevallig. Dat heeft dan vooral te maken met de kinderen. Tv wordt dan veel minder belangrijk." (Telegraph) Stephens heeft samen met actrice Anna-Louise Plowman ("Holby city") 3 kinderen.

In het dagdagelijkse leven omschrijft Stephens zijn moeder alvast als "the perfect granny": "Hoe strikt ze ook was met mij, met hen is ze een grote softie." (Daily Mail)

"Eens we thuis zijn, kunnen mijn moeder en ik wat we daar doen heel goed scheiden van onze job. Begrijp je? Als ik thuis ben, dan staat de familie centraal. Dan wil je ook alleen maar familie zijn en het niet over het werk hebben." (Men’s Journal, februari 2015)

"Ze komt misschien vrijpostig over in "Downton Abbey", maar zo is ze ook in het echte leven. Dat choqueert me hoedanig niet. Ik ben zo grootgebracht." (Men’s Journal)

Dat hij een aantal rollen aan zich zag voorbijgaan, had ongetwijfeld met zijn opvoeding te maken: "Mijn ouders eisten toen ik kind was dat ik op een welbepaalde manier zou spreken. Zoals de klasse waartoe ze behoorden. Daardoor beschouwen sommigen me nu als een aristocraat. Maar ik voel me helemaal niet verbonden tot welke klasse dan ook. Ik vind het afschuwelijk in dat hokje geduwd te worden, alsof ik in de verkeerde periode beland ben. Maar dat label van bekakt te zijn, is verschrikkelijk. Ik ben helemaal niet bekakt!" (Radio Times, juli 2015)

Toch heeft hij zijn keurige Britse accent nooit willen afleren, want "dat zou betekenen dat ik verloochen wie ik ben". Zijn rol van Captain Flint ("Een geschenk uit de hemel!") staat intussen mijlenver af van hoe velen over Stephens denken. Maar, "at the start of the series they beat the shit out of me".

Hier beneden kunt u de trailer van het nieuwe seizoen zien (een 4e seizoen is intussen bevestigd):

lees ook