"Op een bepaald moment moeten tunnels verdwijnen"

In de discussie over de slechte staat van de Brusselse tunnels vindt minister-president Rudi Vervoort dat sommige tunnels gerenoveerd moeten worden. Verder moet nagedacht worden over alternatieven op lange termijn, zegt hij. "Op een bepaald moment moeten de tunnels verdwijnen."
De Wettunnel in Brussel

"Eind vorig jaar hebben we binnen de regering gepraat over de toekomst van de Leopold II-tunnel. We vonden toen dat het debat 15 of 20 jaar te vroeg kwam. Op lange termijn geloven we dat dit soort verplaatsingen, de auto en de tunnels, geen toekomst heeft. Vandaag moeten we de optie overwegen om een aantal tunnels te renoveren. Maar op een bepaald moment moeten sommige tunnels verdwijnen", aldus Vervoort in een gesprek met de Franstalige radiozender La Première (RTBF).

Federaal minister Didier Reynders (MR) herinnert de Brusselaars er aan dat Beliris, het samenwerkingsplatform tussen de federale en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het voogdijschap uitoefent. Reynders zegt in L'Echo dat er al 50 miljoen euro federaal geld uitgetrokken werd voor de Brusselse metro. Voor de renovatie van de tunnels kan gesproken worden over geld, ofwel via een samenwerking tussen de gewesten of via een interventie van de federale regering.

"Maar dan moet er ook gesproken worden over een heroriëntatie van de 50 miljoen euro die uitgetrokken is voor de Brusselse metro", aldus Reynders op de website van Le Soir.