"PKK net zo'n grote bedreiging voor Turkije als IS"

De Verenigde Staten steunen Turkije in zijn harde aanpak van de Koerdische organisatie PKK. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden tijdens een bezoek aan Turkije. Na afloop van het gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu zei Biden dat Washington en Ankara voor het conflict in Syrië graag een politieke oplossing willen, maar dat een militair ingrijpen niet uitgesloten is.

Een official liet even later weten dat Biden niet bedoelde dat de VS een nieuwe Syrië-politiek wil voeren, maar dat hij het met zijn uitspraak had over een militaire oplossing voor terreurgroep IS.

"Koerden willen in vrede leven"

Tijdens zijn bezoek aan Turkije sprak de Amerikaanse vicepresident met de Turkse premier Ahmet Davutoglu onder meer de strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Na een wapenstilstand van ruim twee jaar, zijn de voorbije maanden in het oosten van Turkije honderden slachtoffers gevallen bij Turkse militaire operaties tegen de PKK. Daar waren ook tientallen burgers bij.

Volgens Biden is de strijd tegen de PKK gerechtvaardigd. "IS is niet de enige existentiële bedreiging voor het Turkse volk, ook de PKK is een bedreiging en dat weten we. We denken dat een grote meerderheid van de Koerden in vrede wil leven, maar het is duidelijk dat de PKK geen enkele wil heeft getoond om die vrede te brengen."

Biden plaatste de PKK op dezelfde lijn als IS: "Het is niet meer dan een terroristische groep en wat ze maar blijven doen is gewoonweg schandalig." De Turkse overheid moet dan ook alles doen wat nodig is om de bevolking te beschermen, besloot hij.

Voor Turkije zijn alle Koerdische strijders even slecht, voor de VS niet...

De Turkse premier benadrukte dan weer dat het Turkse militaire offensief tegen de PKK pas beëindigd zal worden als de PKK de wapens neerlegt. Van een heropname van vredesgesprekken met de PKK is voorlopig geen sprake.

Davotuglu noemde de "terroristische activiteiten" van de PKK "in Turkije, Syrië en Irak" overigens "een bedreiging voor de hele regio". Volgens de Turkse premier bestaat er geen verschil tussen bijvoorbeeld de Koerdische strijders van de PKK en die van de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Syrië.

Op dat vlak verschillen Turkije en de VS van mening. In Syrië en Irak krijgen Koerdische strijders wél steun van de VS. Ze dienen daar namelijk als bondgenoot en buffer tegen IS.

IS weghouden van grens

Wat die strijd tegen IS betreft, verwelkomde Biden de "belangrijke maatregelen" die Turkije heeft genomen, vooral aan de Turks-Syrische grens, waar IS-rekruten het land proberen binnen te komen.

Beide landen willen ook nog meer steun bieden aan de Syrische gematigde oppositie om op die manier de toegang tot de Turks-Syrische grens voor IS af te snijden.

Meest gelezen