"Vlaanderen moet voortouw nemen in verkeersveiligheidstechnologie"

Vlaanderen moet het voortouw nemen in de ontwikkeling van verkeersveiligheidstechnologie. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De minister nam naar eigen zeggen al initiatief op het vlak van mobiele trajectcontrole en hij wil hetzelfde doen met het verstandig omgaan met smartphones en internet.
Minister Ben Weyts op het autosalon in Brussel.

"In Vlaanderen zijn we steeds op zoek naar niches waarin we ons kunnen specialiseren", legt Weyts uit. "Ik zou het fantastisch vinden, moest dit zo een niche zijn. In plaats van te wachten tot dit soort systemen op de markt verschijnen, moet Vlaanderen hier het voortouw durven nemen."

Technologische ontwikkelingen hebben er volgens Weyts toe geleid dat we soms onveilig rijgedrag vertonen door te bellen, sms'en of te surfen op internet. "Gelukkig zijn er nu technologische ontwikkelingen die daaraan verhelpen. Alleen hebben ze nog een flink duwtje in de rug nodig", zegt de Vlaamse minister.

Concreet zorgt een nieuwe app, zoals bijvoorbeeld Freeedrive, ervoor dat een bestuurder in een rijdende wagen niet langer sms'en kan lezen en geen gebruik kan maken van internetdiensten. "Een technologie die interessant kan zijn voor particulieren en bedrijven omdat het de verkeersveiligheid verhoogt en de verzekeringsfactuur verlaagt."