Beke: "CD&V zal in 2019 niet onderhandelen over einde van België"

"Als er in in 2019 onderhandeld wordt over het einde van België, zal dat zonder ons zijn." Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een interview met de krant Le Soir. Daarin haalt hij ook uit naar de N-VA-plannen om te besparen in de sociale zekerheid.

Volgens Beke functioneert België "relatief goed". "Al zijn er altijd problemen die opgelost moeten worden." Over de communautaire demarche van de N-VA zegt hij dat "ze alle studies mogen doen die ze willen", zolang het regeerakkoord loyaal wordt uitgevoerd.

"Op een gegeven moment zullen we het institutioneel kader moeten herbekijken", zegt Beke. "Er zijn ongetwijfeld nog bevoegdheden om over te dragen, maar momenteel is ons programma socio-economisch."

Verdere stappen in de staatshervorming sluit CD&V dus niet uit, maar Beke wil wel duidelijk stellen waarover niet kan gesproken worden. "De N-VA wil geen staatshervorming meer, zij wil iets anders. Maar wij, wij onderhandelen niet over het einde van België. Als het is om daarover te praten, zal het zonder CD&V zijn."

Besparen in sociale zekerheid?

Beke haalt ook uit naar de plannen van N-VA om te besparen op de sociale zekerheid. "De aanval van de N-VA op de sociale zekerheid is geen aanval op CD&V, maar een aanval op alle gepensioneerden, zieken en sociale uitkeringstrekkers. Daarbij zijn ook heel wat kiezers van de N-VA."

Anderzijds zegt Beke niet bij voorbaat neen tegen elke vorm van bezuinigingen. "Ik wil weten over welke besparingen het gaat. Het is door jobs te creëren dat we de toekomst van de sociale zekerheid kunnen garanderen. Dat moet de prioriteit blijven van de regering."

"Charles Michel doet goed werk"

Volgens Beke vormen CD&V en MR op sociaaleconomisch vlak de sterke as van de regering. "Charles Michel doet goed werk", klinkt het lovend.

De CD&V-voorzitter betreurt ten slotte bepaalde uitspraken over de recente problemen met de kerncentrales. "De communicatie had duidelijker, en zeker geruststellender, gekund. We hebben er alle belang bij dat er in dit dossier zeer minutieus wordt gehandeld."