Colombiaanse president verontschuldigt zich voor bloedbad in 1999

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft zich in het kader van de vredesonderhandelingen met de FARC-rebellen, die in de eindfase zitten, verontschuldigd voor een bloedbad dat 17 jaar geleden werd veroorzaakt door rechtse paramilitairen.

"We moeten ons verzoenen", zei Santos in het dorp El Hormigón in het zuidelijke departement Putumayo. In die regio vermoordden paramilitairen in 1999 elf inwoners vanwege hun vermoedelijke banden met de guerrillabeweging. Santos verontschuldigde zich voor het feit dat de veiligheidsdiensten de massamoord niet verhinderd hadden.

De regering van Santos onderhandelt al sinds 2012 met de rebellen op Cuba over een vredesakkoord dat een einde moet stellen aan een meer dan vijftig jaar durend conflict. Door dat conflict tussen de linkse FARC-rebellen, rechtse paramilitairen en regeringssoldaten zijn naar schatting al meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen.

De onderhandelingen naderen volgens beide partijen een positieve ontknoping. Tegen eind maart zou een vredesakkoord ondertekend worden.