Deel van Pompeï afgesloten na nieuwe instorting

Een deel van de archeologische site van Pompeï is opnieuw afgesloten nadat een stuk steen van een pilaar naar beneden is gevallen. De overblijfselen van de Oud-Romeinse stad - die in het jaar 79 werd bedolven onder meters vulkaanas - hebben wel vaker af te rekenen met verval, veelal door slecht onderhoud.

Concreet is er nu een stuk steen naar beneden gevallen van een steunende pilaster in een huis op de site. Daardoor zijn uit veiligheidsoverwegingen verschillende delen afgesloten, onder meer de ingang Porta Marina en het huis van Romulus en Remus. Bezoekers zijn wel toegelaten tot andere delen.

Het is niet de eerste keer dat een deel van Pompeï niet toegankelijk is wegens (gevaar voor) instortingen. De voorbije jaren zijn verschillende delen van de oude woningen naar beneden gekomen. Het bewijs dat Italië moeite heeft om zijn cultureel erfgoed goed te onderhouden.

Pompeï is de op één na belangrijkste toeristische trekpleister van Italië, jaarlijks komen bijna drie miljoen mensen de stad bezoeken. Twee jaar geleden werd een programma van 130 miljoen euro gelanceerd om de site onder handen te nemen. Eind vorig jaar werden nog zes gerestaureerde woningen voorgesteld. De Italiaanse premier Matteo Renzi was toen lovend voor het project: "Het is de gelegenheid om te herhalen dat Italië in staat is "basta" te zeggen tegen halfslachtig werk", klonk het toen.

Meest gelezen