Holebi's en transgenders eren "Safety first" en Petra De Sutter

"Safety First", Petra De Sutter en Anke Hintjens winnen de Çavaria Award 2015. Cavaria is de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen.

De film "Safety First" krijgt de prijs om de manier waarop hoofdpersonage Dirk Porrez uit de kast komt. "Een belangrijk aspect van een coming-out, dat dikwijls over het hoofd wordt gezien, is zelfaanvaarding", zegt Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. De belangenorganisatie is ook tevreden dat een film met een holebithema geen nichefilm meer hoeft te zijn, maar mainstream is geworden.

Petra De Sutter (foto) wordt beloond voor haar getuigenis en inzet die leidden tot de goedkeuring van de transgenderresolutie in de Raad van Europa.

De Çavaria Lifetime Achievement Award ten slotte ging naar Anke Hintjens. Zij was woordvoerster bij de Holebifederatie en een van de drijvende krachten achter de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht.