Honderdtal Polen betogen op Schumanplein voor meer democratie

Op het Schumanplein in Brussel hebben een honderdtal Polen een manifestatie gehouden tegen de huidige Poolse regering en voor meer democratie. Volgens de betogers bedreigen een aantal hervormingsplannen van die conservatieve regering de democratie en de burgerlijke en politieke vrijheden in het land. Vandaag werden ook in 36 Poolse steden en in Oostenrijk, Zweden en Duitsland gelijkaardige betogingen gehouden.

De nieuwe regering heeft de voorbije weken en maanden enkele ingrijpende beslissingen genomen, zoals de vervanging van een handvol benoemingen bij het grondwettelijk hof, tot groot ongenoegen van de betogers op het Schumanplein.

"Het Grondwettelijk Hof is één van de belangrijkste organen in Polen", klinkt het. "Het is de juridische bewaker van de grondwettelijkheid van het Poolse recht en de garantie voor het evenwicht tussen de verschillende machten."

De betogers klagen ook een resem andere hervormingsplannen van de Poolse regering aan: "De aanpassingen aan de wetgeving op de politie geven die veel meer macht om het internetgebruik te controleren, briefwisseling en facturen te controleren en mensen af te luisteren op het openbaar vervoer of andere niet-publieke plaatsen. De hervormingen van de strafrechtelijke procedure betekenen een drastische inperking van de rechten van verdediging. Tegelijkertijd wil de regering de functies van de procureur-generaal toevertrouwen aan de minister van Justitie, wat een politisering van het openbaar ministerie betekent."

Vorige week woensdag, 13 januari, opende de Europese Commissie een onderzoek naar de rechtsstaat in Polen.