Iran en China bezegelen "nieuw tijdperk" in samenwerking

Precies een week nadat de internationale sancties tegen Iran zijn opgeheven, heeft de Chinese president Xi Jinping een bezoek gebracht aan zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Ruhani. De twee ondertekenden in totaal zeventien verdragen. "Een nieuw tijdperk", zo noemden de twee leiders het.

De topontmoeting heeft vooral een historische betekenis vanwege de atoomakkoorden, zei Ruhani. Xi noemde de gesprekken met de Iraanse president erg succesvol.

China blijft de leidende handelspartner van Iran. Samen met internationale organisaties zullen Peking en Teheran ook politiek samenwerken in de regio, zei Xi. Deze samenwerking is niet alleen in het belang van de twee landen, maar zal ook de vrede in de regio dienen, zei Xi.

Olie verhandelen

Xi is na 14 jaar het eerste Chinese staatshoofd dat Iran bezoekt. China is sinds jaren de eerste handelspartner van Iran. Dat hoeft ook niet te verwonderen. Peking heeft zich de voorbije jaren namelijk weinig niet veel aangetrokken van de sancties tegen Iran.

De Chinezen tonen veel belangstelling voor de olie in Iran. Het volume van de handel zal met de nieuwe verdragen de kaap van 52 miljard euro uit 2014 ronden. Ruhani sprak van in totaal 555 miljard dollar voor de komende tien jaar.

Europese overeenkomst

Ook het Griekse Hellenic Petroleum heeft met Iran een overeenkomst gesloten over de aankoop van ruwe olie. Hiermee is meteen de eerste transactie met een Europees land beklonken, na het opheffen van de sancties tegen Iran.