Lier koopt eerste pagina van Timmermans' laatste boek

De stad Lier heeft de eerste pagina gekocht van het laatste boek waaraan Felix Timmermans was begonnen kort voor zijn dood in 1947. "Een prachtig eindpunt van het leven van Timmers", zegt schepen van Musea Rik Verwaest over het manuscript.

Felix Timmermans kon slechts vijf pagina's schrijven van zijn laatste verhaal "Plus est en vous". "Hij wist dat hij zwaar ziek was en het werk waarschijnlijk niet zou kunnen afmaken", zegt de Lierse schepen Verwaest. "En toch begint hij er aan. Je merkt de enorme levenslust die nog in die man zit. Het is heel koortsachtig geschreven."

Op de achterkant van het papier heeft Timmermans gedroedeld, wat zijn gewoonte was: er zijn tekeningetjes en zelfs een zelfportretje te zien. "Je merkt dat zijn geest nog heel levendig is, dat hij nog een verhaal kwijt wil, maar beseft dat het niet meer zal lukken. En daarom is dit een prachtig orgelpunt, een prachtig eindpunt van zijn leven", vindt Verwaest.

Het manuscript zal een belangrijke plaats krijgen in het stadsmuseum van Lier dat over twee jaar open gaat. Timmermans is vooral bekend van de roman "Pallieter" die hij tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef.