Michael Bloomberg wikt en weegt kansen voor Witte Huis

Miljardair Michael Bloomberg, de voormalig burgemeester van New York en eigenaar van het naar hem genoemde persagentschap, overweegt als onafhankelijke deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in de VS later dit jaar. Dat schrijft de krant New York Times. Ook in het verleden overwoog hij al vaker zijn kandidatuur, maar het is er nog nooit van gekomen.

Medewerkers en adviseurs zeggen aan de New York Times dat Michael Bloomberg hij "getroubleerd" is door enerzijds de dominantie van Donald Trump in het Republikeinse kamp en anderzijds het hobbelige parcours van Hillary Clinton en de opkomst van de "socialistische" Bernie Sanders in het Democratische kamp.

In het verleden overwoog de nu 73-jarige Bloomberg al meermaals om zich kandidaat te stellen als onafhankelijke in de strijd om het Witte Huis, maar hij kwam telkens tot de conclusie dat hij geen kans had om te winnen. Het verloop van de presidentiële strijd dit jaar heeft zijn ambities nu echter nieuw leven ingeblazen.

Anonieme bronnen zeggen dat Bloomberg al enkele adviseurs de opdracht gegeven om plannen voor een onafhankelijke kandidatuur uit te werken. Aan vrienden zou hij laten weten hebben dat hij bereid is een miljard dollar uit eigen zak in een verkiezingscampagne te steken.

Een definitieve beslissing zou de man begin maart nemen. Hij wil eerst afwachten hoe de kaarten liggen en wat peilingen voorspellen voor een eventuele strijd tegen én Hillary Clinton, die vooralsnog de kandidate van het Democratische establishment lijkt, én Donald Trump.

Als de Republikeinen Donald Trump of Ted Cruz zouden nomineren den de Democraten zouden kiezen voor Bernie Sanders -die het in de laatste opiniepeilingen steeds beter doet- zou de kans dat Bloomberg zich kandidaat zou stellen, volgens medewerkers groot zijn.

Tot nog toe heeft geen enkele kandidaat die zich als onafhankelijke opstelde, ooit de presidentsverkiezingen in de VS gewonnen.

 

 

Meest gelezen