Nieuwe verdachten opgepakt voor verdwijning Mexicaanse studenten

De Mexicaanse autoriteiten hebben drie nieuwe verdachten opgepakt in het onderzoek naar de verdwijning van 43 studenten van het lerarenseminarie Ayotzinapa op 26 september 2014. De verdwijning van de studenten veroorzaakte een schokgolf in het land.

De drie mannen worden ervan verdacht deel uit te maken een criminele groepering. Ze werden opgepakt in Iguala, de stad waar de studenten meer dan een jaar geleden verdwenen. Twee van de verdachten zouden de studenten "uit handen van de politie van Iguala" hebben gekregen, aldus nationaal veiligheidsverantwoordelijke Renato Sales. De derde verdachte, een 40-jarige man, is de hoofdverdachte van de moord op Julio Cesar Mondragon, een student die met een verminkt gezicht werd teruggevonden.

In totaal zijn al 113 personen opgepakt in de zaak, die geleid heeft tot grote internationale verontwaardiging en kritiek op de regering van president Enrique Pena Nieto.

De verdwenen studenten werden tijdens een manifestatie in Iguala door de lokale politie ontvoerd en overgedragen aan een misdaadorganisatie. Bendeleden hebben toegegeven de jongemannen gedood en verbrand te hebben. De nabestaanden van de slachtoffers en internationale experten hebben echter hun twijfels over deze versie van de feiten. De Mexicaanse gerechtelijke autoriteiten zijn ermee akkoord gegaan om een speciale eenheid in het leven te roepen die het onderzoek moet voortzetten en nieuwe pistes moet onderzoeken.

 

Meest gelezen