Steeds meer Vlamingen vinden autodelen "hip en trendy"

Steeds meer Vlamingen doen aan autodelen. Zo'n 14.000 mensen doen het, dat is dubbel zoveel als een jaar geleden. "Autodelen is hip en trendy geworden. Bovendien hechten jongeren niet zoveel belang meer aan autobezit", luidt de verklaring.

De grootste organisatie voor autodelen is Cambio, dat zelf ook auto's heeft. Maar er bestaan ook kleinere initiatieven waarbij buren één auto gebruiken. Er zijn ook organisaties die enkel elektrische voertuigen aanbieden.

Alles samen gebruiken de autodelers 1.200 wagens. Zij kiezen voor de lusten van de auto, niet voor de lasten, zegt Jeffrey Matthijs van Autodelen.net.

"Een belangrijke verklaring is dat jongeren tegenwoordig niet zoveel meer hebben met het bezit van een wagen. Ze willen er wel een gebruiken als ze een auto nodig hebben, maar ze willen er niet per se de lasten van hebben", aldus Matthijs. "Een logische verklaring is ook dat mensen zich niet meer kunnen verplaatsen met een auto, de files nemen elk jaar toe."

"Autodelen is hip en trendy geworden", luidt de conclusie.