"Griekse eilandbewoners verdienen Nobelprijs Vrede"

De Griekse eilandbewoners die bootvluchtelingen hebben geholpen zouden dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen. Dat vindt een groep academici van vooraanstaande universiteiten als Oxford, Cambridge en Princeton. Volgens de krant The Guardian willen de wetenschappers hen voordragen bij het Nobelcomité. Griekenland ondersteunt het initiatief.

Duizenden en duizenden vluchtelingen die doodsbang en doorweekt Europa binnenkwamen, zijn in eerste instantie opgevangen door de inwoners van de eilanden in de Egeïsche Zee. De inwoners van Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rhodos en Leros verdienen daarom de Nobelprijs voor de Vrede, vinden de geleerden van de prestigieuze onderwijsinstellingen.

In de aanbeveling zullen ze aanvoeren dat de bevolking van een land dat zelf al worstelt met een economische crisissituatie het vluchtelingdrama beantwoordde met "empathie en zelfopoffering". De officiële nominatie is nog niet helemaal rond. De deadline voor het indienen is 1 februari.

De initiatiefnemers hebben wel al contact gehad met de Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas, die verklaard heeft dat Griekenland de actie zal ondersteunen. Een online petitie is intussen ondertekend door bijna 300.000 mensen. "Op afgelegen Griekse eilanden hebben grootmoeders bange kleine kinderen in slaap gezongen. Leraren, gepensioneerden en studenten hebben maandenlang voedsel, kleren en een onderkomen bezorgd aan vluchtelingen die hun leven riskeerden", zo luidt het in de petitie.

"Al beloond door de glimlach van de mensen die we helpen"

De Nobelprijs voor de Vrede is nog nooit toegekend aan meer dan drie mensen tegelijk, maar kan wel naar een organisatie gaan. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat, indien het Nobelcomité de aanbeveling zou volgen, de prijs zou gaan naar een van de vele Griekse solidariteitsnetwerken.

"Het is een mooi iniatief", reageert een 61-jarige Griekse vrijwilligster in The Guardian. "Maar eigenlijk worden wij al genoeg beloond door de glimlach van de mensen die we helpen."