"Hij zal iets brengen waarover weken zal worden gepraat"

Chris Rock is en blijft de gastheer van het Oscargala. Hij was gevraagd om net als sommige andere Afro-Amerikaanse acteurs de show te boycotten, maar daar gaat hij niet op in. Maar dat hij toespelingen zal maken op de discussie, staat buiten kijf.

Geen zwarte acteurs bij de Oscargenomineerden, maar wel een Afro-Amerikaanse presentator voor het gala. Chris Rock werd een hele tijd geleden al aangesteld, maar kreeg intussen de vraag om zich bij de collega's te voegen die het evenement willen boycotten.

Op dat verzoek zal hij niet ingaan. Chris Rock blijft aan als presentator van het gebeuren, bevestigt producer Reginald Hudlin van het gala. "Maar hij werkt wel hard om zijn teksten te herschrijven". Volgens Hudlin zal Rock zeker volop verwijzen naar de discussie die aan de gang is. "Hij zal iets brengen waar de mensen nog wekenlang over gaan praten."

"Hollywood heeft een lange, lange, lange weg te gaan"

Het gebrek aan diversiteit bij de Oscars is dit jaar opgelaaid nu voor het tweede jaar op rij uitsluitend blanke acteurs en actrices genomineerd zijn voor de begeerde beeldjes. Afro-Amerikanen als Will Smith en Spike Lee gaan uit protest niet naar het gala.

Voorzitter Cheryl Boone Isaacs van de Academy of Motion Pictures heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat het aantal vrouwen én leden uit minderheidsgroepen in de Academy tegen 2020 moet verdubbelen. Haar belofte is goed onthaald in Hollywood. "Een stap in de goede richting", vindt acteur Don Cheadle. Ook zijn collega Matt Damon prijst het initiatief, maar voegt eraan toe dat de filmbusiness "nog een lange, lange lange weg te gaan heeft."