"Realistisch zijn over overlevingskansen verdwenen jongetje"

In Tihange, een deelgemeente van Hoei, is de hele dag gezocht naar een twaalfjarige jongen die sinds gisterenmiddag vermist is. De diensten zetten onder meer een helikopter met warmtecamera in. De jongen werd samen met zijn leidster van de jeugdbeweging meegesleurd door een overstroomde beek. De leidster werd gisteravond al levend en wel teruggevonden. "Maar over de overlevingskansen van het jongetje moeten we realistisch zijn", zegt de Cel Vermiste Personen. Morgen gaat de zoekactie voort.

Het 12-jarige lid van de Patro, een Franstalige jeugdbeweging, en zijn leidster werden gisteren iets voor 16 uur meegesleurd toen de beek L'homme sauvage plots overstroomde.

Ze kwamen allebei terecht in de ondergrondse riolering. De jonge vrouw kon zich aan een ladder vastklampen, de jongen niet. Een gemeentearbeider vond uiteindelijk de leidster. Haar toestand was niet kritiek. Volgens haar getuigenis bleef ze verbaal contact houden met de jongen tot iets voor het moment waarop ze gered werd, maar de jongen is sindsdien nog steeds spoorloos.

Zoektocht concentreert zich op de Maas

De verschillende reddingsdiensten en multidisciplinaire teams hebben gisteren tot laat in de nacht naar de jongen gezocht. Rond 2 uur werd de zoekactie stopgezet omdat de omstandigheden niet meer veilig genoeg waren voor de reddingswerkers.

Vanmorgen werd de zoekactie opnieuw opgestart. Er is onder meer een helikopter van de federale politie ingezet die over een warmtecamera beschikt. De zoekactie werd rond 17 uur gestaakt vanwege de invallende duisternis. Morgenochtend gaat de zoektocht voort. Een eenheid van het leger, die onder meer beschikt over twee boten, zal dan hulp bieden.

De zoektocht richtte zich in de loop van de dag meer en meer op de rivier de Maas waarin het water terechtkomt waarin de jongen het laatst werd gesignaleerd. De rivier is doorzocht met sonar. "We kunnen besluiten door wat we nu al weten, dat er nog weinig kan is dat de jongen in het afvoerkanaal zit. De kans is groot dat hij in de Maas is", zegt Tanguy Fierens van de brandweer van Hoei.

Voorts willen de diensten ook uitsluiten dat ze een stuk van het riolenstelsel over het hoofd zien. Daarom spuiten ze blusschuim met kleurstof in het riolenstelsel om te zien waar het stelsel mogelijk in de Maas komt.

"Nooit alle hoop opgeven"

Er is intussen niet veel hoop meer om de jongen nog levend terug te vinden. "Je mag nooit alle hoop opgeven. Het is wel zo dat we van een reddingsactie zijn overgeschakeld naar een zoekactie", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

"Het is een heel complexe situatie. Het water is met heel veel kracht door het riolenstelsel gegaan. De begeleidster is 800 meter van de plaats van het ongeval aangetroffen. Daar heeft ze nog contact gehad met het jongetje, maar daar stopt het verhaal."

Over de overlevingskansen moeten we dan ook realistisch zijn, volgens Remue. "Het gaat over een kind, het water was heel koud en je kan veel kwetsuren oplopen bij zulke ondergrondse verplaatsingen. Ik heb wel geleerd om nooit iets uit te sluiten. Vandaar dat we de grote middelen inzetten."

Het kindje terugvinden is dan ook heel belangrijk voor de familie, aldus Remue. "De kans dat we het jongetje echter levend terugvinden, is iets anders mocht het kind inderdaad in de Maas zijn terechtgekomen. Het is eens te meer zoeken naar een naald in hooiberg."

Vragen over hoe het ongeluk is kunnen gebeuren: