"The North Face"-weduwe doet Chili natuurgebied cadeau

De weduwe van Douglas Tompkins, één van de oprichters van het merk The North Face, gaat Chili een stuk grond schenken. Het gaat om een gebied van zowat 400.000 hectare in Patagonië. Dat is meer dan een zevende van de oppervlakte van België. De bedoeling is er een natuurpark van te maken.

Douglas Tompkins (foto onderaan links) kwam in december 2015 om het leven bij een kajakongeval. Zijn weduwe, Kristine McDivitt Tompkins, zegt dat ze 400.000 hectare land aan de Chileense staat wil schenken. Ze heeft daarover onderhandeld met de Chileense presidente Michelle Bachelet.

De grond in kwestie ligt in de regio Patagonië, een gebied dat zich uitstrekt over Chili en Argentinië. De onderhandelingen zouden twee jaar duren. Eén van de voorwaarden is dat het publiek de mogelijkheid krijgt het nieuwe nationale park te bezoeken.

Patagonia

Kristine McDivitt Tompkins is de vroegere CEO van het outdoorkledingmerk Patagonia. Zij en haar man begonnen in de jaren 90 grote stukken land op te kopen in Patagonië met de bedoeling er de plaatselijke wouden te beschermen.

Vorige maand had McDivitt Tompkins al een ontmoeting met de nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri over de schenking van een bedreigd gebied in Argentinië. Ook daar is het bedoeling er een nationaal park van te maken.