Afghaanse taliban: "vredesgesprekken alleen volgens onze voorwaarden"

We nemen alleen deel aan vredesgesprekken als die gevoerd worden volgens onze voorwaarden en als de VN onze leden van de zwarte lijst haalt. Dat is wat vertegenwoordigers van de taliban gezegd hebben tijdens informeel overleg in Qatar. Het overleg vond plaats in de hoofdstad Doha.

De gesprekken van het voorbije weekend zijn een initiatief van  de Pugwash Conferences on Science and World Affairs, een internationale groep van vooraanstaande figuren uit allerlei vakgebieden, die zich inzet tegen het gebruik van nucleaire en andere massavernietigingswapens.

De conferentie maakt geen deel uit van het officiële vredesproces dat eerder deze maand opnieuw is opgestart tussen Afghanistan, Pakistan, China en de VS. Afghanistan heeft geen officiële vertegenwoordigers gestuurd naar de Pugwash Conference.

Vrede zit er in elk geval niet direct aan te komen. Onderhandelingen daarover kunnen volgens vertegenwoordigers van de taliban alleen beginnen als aan hun voorwaarden is voldaan. Die voorwaarden gaan onder meer over de vrijlating van gevang talibanstrijders en de oprichting van een eigen rechtsgebied voor het "Islamitisch Emiraat". Voorts willen de taliban dat hun leden van de zwarte lijst van de Verenigde Naties gehaald worden.

Gewapende extremisten

De taliban zijn extremistische strijders die in de jaren '90 grote delen van Afghanistan in hun greep hielden. De VS heeft ze voor een groot deel verdreven uit de machtscentra. Maar de laatste maanden zijn er opnieuw opstoten van de geweld.