Asielzoeker die jong meisje zou hebben betast, is naar gesloten centrum gebracht

De 23-jarige Irakees die een 10-jarig meisje zou hebben betast in het zwembad van Koksijde, is naar een gesloten centrum gebracht. Dat is gebeurd op bevel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Het parket had de man vrijgelaten zonder voorwaarden, maar Francken heeft hem ter beschikking gesteld van de regering, waardoor hij kan worden opgesloten in een gesloten centrum.

Volgens twee getuigen, onder wie de begeleidster van het minderjarige meisje, nam de twintiger van Iraakse origine het meisje vast en hield hij haar dicht tegen zich. Het meisje kon zich losrukken, waarna de politie er werd bijgehaald.

De politie ondervroeg de man, maar hij zei dat het om een ongelukkige botsing ging met het meisje. De twintiger mocht na verhoor opnieuw beschikken, zonder voorwaarden. Toch is de betrokken asielzoeker intussen dus overgebracht naar een gesloten centrum.

"Hard optreden tegen handtastelijkheden"

Dat is gebeurd op bevel van staatssecretaris Francken. Die kan asielzoekers "ter beschikking stellen van de regering" in het kader van de Vreemdelingenwet, waarna ze gedwongen ondergebracht kunnen worden in een gesloten centrum.

"Handtastelijkheden op een jong meisje van 10 jaar, dat kan echt niet. Tegen inbreuken op de fysieke integriteit moeten we hard optreden", aldus Francken aan onze redactie. Hij zegt dat hij handelt op basis van het politieverslag.

"Het onderzoek is nog niet afgerond. We zullen kijken hoe dat loopt. Alleszins, iemand die zich op die manier gedraagt, die stel ik ter beschikking van de regering.”