Iran kondigt aankoop van 114 Airbus-vliegtuigen aan

Iran zal een contract voor de aankoop van 114 Airbussen ondertekenen tijdens het bezoek van president Hassan Rohani aan Frankrijk op 27 januari. Dat heeft de Iraanse minister van Transport, Abbas Akhoundi, gezegd volgens de Iraanse media.

"Tijdens het bezoek van de president aan Frankrijk zal het contract voor de aankoop van 114 Airbussen ondertekend worden", zei Akhoundi, zonder het bedrag en de duur van het contract te preciseren.

President Rohani reist volgende week naar Frankrijk en Italië, van 25 tot 27 januari. Het wordt zijn eerste officiële bezoek aan Europa. Iran treedt uit zijn isolement nu de internationale sancties tegen het land opgeheven zijn met de inwerkingtreding van het nucleaire akkoord.

"We hebben 400 vliegtuigen voor de lange afstand en 100 vliegtuigen voor de korte afstand nodig", aldus nog de minister van Transport. Iran heeft vandaag 256 vliegtuigen, waarvan er "150 operationeel zijn".

De internationale sancties die 36 jaar geleden tegen Iran werden afgekondigd, verhinderden het land nieuwe vliegtuigen te kopen. Met het nucleaire akkoord dat ruim een week geleden van kracht werd, kon een groot deel van de sancties opgeheven worden.

Amerikaanse vliegtuigen

Iran overweegt ook de aankoop van 100 toestellen bij de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat zegt de Iraanse viceminister van Transport Asghar Fakhrieh Kashan. Dat nieuws is opmerkelijk want de sancties van de Verenigde Staten tegen zijn land blijven gehandhaafd. Boeing kon naar eigen zeggen een uitzondering bekomen. Alvorens contracten te tekenen, moeten volgens de vliegtuigbouwer wel nog heel wat stappen gezet worden.