Jonas stilaan uitgesneeuwd boven de Oostkust

Langs de Amerikaanse Oostkust zijn elf staten nog steeds verlamd door sneeuwstorm Jonas. Door het noodweer zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen en tienduizenden inwoners zitten zonder elektriciteit. Intussen is het wel gestopt met sneeuwen.

Ruim één op de vier Amerikanen is getroffen door de winterstorm, die op zijn Amerikaans officieus "Snowzilla" wordt genoemd. Vrijdagavond al begon het te sneeuwen en dat onophoudelijk tot afgelopen nacht.

In de buurt van de hoofdstad Washington ligt ruim 70 centimeter sneeuw, in West Virginia viel zelfs ruim een meter. Central Park in New York is bedekt door 68 centimeter sneeuw, het op één na dikste sneeuwtapijt daar in de geschiedenis. Een vergelijkend lijstje sneeuwstormen in stijgende volgorde voor wat betreft New York:

  • Januari 1996: 51,3 centimeter
  • Februari 2010: 53,1 centimeter
  • Maart 1888: 53,3 centimeter
  • December 1947: 65,5 centimeter
  • Februari 2006: 68,3 centimeter

De storm ging - en gaat nog steeds - gepaard met hevige wind. Aan de kust van New Jersey werd het zeewater daardoor opgezweept, wat in verschillende steden overstromingen geeft. Huizen en winkels staan er onder water.

Achttien doden

Zeker achttien mensen lieten het leven. De meesten door auto-ongevallen op de gladde wegen. In New York stierven drie personen toen ze sneeuw aan het ruimen waren. In Virginia raakten twee mensen dodelijk onderkoeld.

In North Caroline zitten intussen zo'n 150.000 mensen zonder stroom, in New Jersey zijn er dat 90.000 : elektriciteitsleidingen hebben het namelijk begeven onder het winterweer.

The city that never sleeps

Door het winterweer is het openbare leven bijna helemaal tot stilstand gekomen. Over de grootstad New York is een haast buitenaardse stilte neergedaald. De autoriteiten hebben alle verkeer verboden tot zondagmorgen.

De toeristen en inwoners die wel buitenkomen, bouwen sneeuwmannen of houden sneeuwballengevechten. Sommigen verplaatsen zich ook op ski's door te straten.

De impact op de financiële wereld in Wall Street is tot nu beperkt, omdat de markten in het weekend sowieso gesloten zijn. Op Broadway waren de consequenties echter meteen duidelijk: haast alle voorstellingen werden afgelast. 

Meest gelezen