Klungelige baardplakkers Toetanchamon vervolgd

Egypte gaat de museummedewerkers vervolgen die anderhalf jaar geleden op een erg klungelige manier het beschadigde dodenmasker van Toetanchamon probeerden te herstellen. Dat melden Egyptische media.

In augustus 2014 raakte het dodenmasker van farao Toetanchamon, een onbetwist archeologisch topstuk, beschadigd. Toen het uit de vitrine was gehaald, was de baard losgeraakt. De museumdirectie drong aan op een snelle, discrete oplossing: met sneldrogende lijm werd de baard opnieuw aan het gezicht gekleefd.

Het incident kwam pas een half jaar later aan het licht. Een ploeg restauratiedeskundigen onder leiding van een Duitse expert werd aangesteld en slaagde erin om het wereldberoemde dodenmasker in zijn oude glorie te herstellen. Sinds vorige maand staat het opnieuw op zijn plaats in het museum.

De acht museummedewerkers die het snelle plakwerk deden, worden nu vervolgd voor onnauwkeurige restauratie en nalatigheid. Volgens het openbaar ministerie zijn ze roekeloos te werk gegaan en hebben ze geprobeerd de bewijzen van hun blunders te verdoezelen. Bij de beklaagden zijn de toenmalige directeur en de chef restauratie van het museum.