Koksijde "verontrust" over reeks incidenten met asielzoekers aan zwembad

De autoriteiten in Koksijde zijn naar eigen zeggen verontrust door een reeks incidenten bij het zwembad waarbij asielzoekers vrouwen en meisjes zouden lastigvallen. Gisteren was er een nieuw incident, waarna de betrokken asielzoeker werd overgebracht naar een gesloten centrum. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde wil nu maatregelen zoals een zwembadverbod voor de volwassen bewoners van het asielcentrum.
Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche

De politie van Koksijde kwam gisteren tussenbeide in het zwembad omdat een twintiger van Iraakse origine meisje van 10 jaar tegen zich zou hebben aangedrukt. Het meisje kon zich losrukken. Twee getuigen zagen het incident gebeuren en verwittigden de redders.

De politie ondervroeg de man, maar hijzelf zei dat het om een ongelukkige botsing ging met het meisje. De twintiger mocht na verhoor opnieuw beschikken, zonder voorwaarden. Toch is de betrokken asielzoeker intussen overgebracht naar een gesloten centrum. Dat is gebeurd op bevel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"Reeks incidenten"

"Het probleem past in een reeks incidenten die zich na mekaar aan het voordoen zijn. Dat verontrust ons", zegt korpschef Nico Paelinck. "De directeur van het zwembad heeft al verschillende signalen ontvangen van vrouwen of hun echtgenoten."

Zo nemen enkele bewoners van het asielcentrum kennelijk selfies buiten het zwembadgebouw met vrouwen in badpak op de achtergrond. Meisjes klagen ook dat enkele jongemannen voortdurend naar hen staren. Het parket heeft evenwel geen weet van eerdere incidenten.

Vorige woensdag is er nog met de betrokken instanties een vergadering geweest over de kwestie. "De burgemeester heeft daar geëist dat er een gedragscode zal worden gegeven in het asielcentrum om mensen bewust te maken wat een normaal gedrag in een zwembad is. Daar hebben we ook gezegd om de politie te verwittigen als er eventuele strafbare feiten zijn. Bedroevend dat het al zo snel gebeurd is", aldus Paelinck.

Zwemverbod

Morgen is er overleg tussen de burgemeester en de politie van Koksijde. "Er zal gekeken worden naar eventuele bijkomende maatregelen. Dat kan zijn dat asielzoekers enkel onder begeleiding kunnen komen zwemmen of op bepaalde uren. Er zijn veel opties die openstaan", zegt de korpschef van Koksijde.

Burgemeester Vanden Bussche voegt daaraan toe: "Ik moet zien dat de rust terugkeert. We gaan voorstellen aan het schepencollege om een zwemverbod voor de vluchtelingen - behalve voor de kinderen -  in te lassen totdat ze hier uitgeprocedeerd zijn en er duidelijkheid is of ze hier mogen blijven."

Staatssecretaris Francken is echter geen voorstander van een algemeen zwemverbod voor migranten. "Ik wil geen polemiek met de burgemeester starten, maar alle asielzoekers straffen omdat twee onder hen zich misdragen, vind ik persoonlijk niet verstandig."

Meest gelezen