Koudste temperatuur in Hongkong in 60 jaar: 3,3 graden

Hongkong kreunt onder de koudste temperaturen in 60 jaar. Heel wat inwoners, die dergelijke koude nog niet hebben meegemaakt, trekken de bergen in om een glimp op te vangen van het ijs.

De thermometer is gedaald naar een temperatuur van 3,3 graden in de verstedelijkte gebieden en in de bergen gaat die zelfs onder nul. Dat is uitzonderlijk, want Hongkong heeft een subtropisch klimaat en centrale verwarming is er zo goed als onbestaande.

De weerdiensten waarschuwen voor "intense koude". "Het is erg koud en er staat veel wind. Het is aangeraden zich warm te kleden en te vermijden van al te lang blootgesteld te zijn aan de ijzige wind", aldus de autoriteiten.

Meteoroloog Wong Wai-kin legde aan AFP uit dat het gaat om de koudste temperaturen in 59 jaar. "Het is de koudste dag sinds 1957. De minimumtemperatuur komt uit op 3,3 graden Celsius. Het vorige laagterecord, in februari 1957, kwam uit op 2,4 graden."

"Ik voel mijn voeten niet meer"

De zeven miljoen inwoners van de semiautonome regio zijn dergelijke temperaturen niet gewend. Nieuwsgierigen trekken naar hoger gelegen gebieden om er het ijs te bewonderen, aldus televisiezender Cable TV.

"Het is koud, ik voel mijn voeten niet meer", aldus een meisje op de berg Tai Mo Sham, het hoogste punt van Hongkong.

De sociale media worden overspoeld door foto's van sneeuwvlokken, maar de weerdienst benadrukt dat het gaat om "regen vermengd met ijs".

Meest gelezen