Mazelen breken uit in Calais en Duinkerke

In het vluchtelingenkamp in Calais zijn gisteren (zaterdag) meerdere gevallen van de mazelen vastgesteld. Ook in het kamp van Duinkerke zouden de eerste gevallen gemeld zijn. Maar daar is de diagnose nog niet bevestigd door de Franse afdeling van Artsen Zonder Grenzen.

Het nieuws komt van de Belgische vrijwilliger. Dirk Vandervelden. Artsen Zonder Grenzen België was nog niet bereikbaar om het bericht te bevestigen.

De mazelen zijn een zeer besmettelijke ziekte die tot twee uur lang kan overleven op de handen en op kledij. “Om de verdere verspreiding van deze besmettelijke ziekte tegen te gaan, roepen we alle vrijwilligers op om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen", zegt Vandervelden.

De vluchtelingen in de kampen leven dicht op elkaar gepakt. "Wekelijks gaan daar honderden vrijwilligers langs. Sommige van die mensen gaan van tent tot tent om te horen wat de vluchtelingen nodig hebben. Maar op die manier kunnen ze ook de ziekte verspreiden."

Zelfs wie ingeënt is tegen de mazelen, kan ze nog altijd verspreiden. "Vooral zwangere vrouwen en mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de mazelen raden we ten sterkste af om zich de komen weken naar het kamp te begeven.”

Trage overheid

Artsen Zonder Grenzen plant een grote vaccinatiecampagne op beide plaatsen. Maar dat moet gebeuren in overleg met de Franse overheid. Daarom zal het wellicht nog tot eind deze week duren alvorens in Calais de vaccinatie wordt opgestart. In Duinkerke zal het pas de week nadien kunnen.

"De medewerkers van de Franse afdeling van Artsen Zonder Grenzen volgen de situatie op de voet en kunnen mensen indien nodig naar het ziekenhuis brengen. Maar de Franse overheid reageert erg traag."

Iedereen die zich ter plaatse begeeft wordt opgeroepen tot uiterste voorzichtigheid om de ziekte niet verder te verspreiden.