Mug in de stad steekt vaker

Mensen in de stad hebben meer kans op een muggenbeet dan bewoners van het platteland. Muggen in de stad hebben een voorkeur voor bloed van zoogdieren en gaan bovendien niet in winterslaap. Dat blijkt uit onderzoek van bioloog Arnold van Vliet en insectendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit.

Meer dan de helft van de stadsmuggen is volgens de onderzoekers van het molestus-type, de soort die het meest mensen steekt. Deze mug lijkt graag in warme ruimtes in en onder huizen te verblijven. Op het platteland komt vaker een andere muggensoort voor, die een voorkeur heeft voor vogelbloed.

De wetenschappers hebben 3.500 platgeslagen muggen bestudeerd die vorig jaar werden opgestuurd naar Muggenradar.nl. Vanaf vandaag tot en met 15 februari krijgen de onderzoekers opnieuw dode muggen opgestuurd. Ze willen ditmaal onderzoeken of muggenactiviteit in Nederland is beïnvloed door de extreem warme maanden november en december, gevolgd door een paar koude weken. Volgens Van Vliet zijn er deze winter veel meldingen van muggenoverlast.