Nederlander vergaarde 25 miljoen euro met fraude en belastingontduiking

In Marbella, in het zuiden van Spanje, is een Nederlander gearresteerd wegens grootschalige fraude en belastingontduiking. De man heeft volgens het Spaanse gerecht twintig jaar lang met frauduleuze praktijken 25 miljoen euro vergaard en zijn identiteit, woonplaats en vermogen stelselmatig verborgen gehouden voor de belastingdienst.

De man verborg zijn leven en zijn inkomsten achter duistere boekhoudingen in Spanje, Nederland, Zwitserland en Groot-Brittannië, berichtte de krant La Opinión de Málaga dit weekeinde. De naam van de verdachte wordt niet genoemd, maar hij wordt ook aangeduid als "een fiscaal ontheemde" omdat hij kennelijk nergens belasting betaalde.

De belastingdienst en politie begonnen in 2013 met een onderzoek naar de Nederlander, dat ze "operatie Davy Jones" doopten. De verdachte schroomde er niet voor in auto's van 400.000 euro rond te rijden en verbleef vaak in een luxeoord in Benahavís, vlakbij Marbella. Ook verplaatste hij zich in luxejachten, maar hij gaf nergens inkomsten op aan de belasting.

Het werd wel duidelijk dat de man onder meer bedrijven en bankrekeningen in belastingparadijs Gibraltar had. In het kader van het onderzoek werden huiszoekingen in woningen en bedrijven gedaan in Marbella, Benahavís en Sotogrande. In Spanje werden meer dan twintig bankrekeningen geblokkeerd waarvan hij de rekeninghouder is.