Nieuw incident in kernreactor Tihange 2

De kernreactor Tihange 2 draait momenteel op verminderde capaciteit door een nieuw incident. In het niet-nucleaire gedeelte van de reactor is een waterlek vastgesteld.
De kerncentrale van Tihange.

Het waterlek werd vanmorgen vastgesteld, waarna de beslissing werd genomen om de reactor op verminderde capaciteit te laten draaien, zolang de herstellingswerken duren. Electrabel heeft het over een "klein incident" en benadrukt dat het waterverlies zich voordeed in een back-upsysteem.

Het incident werd omstreeks 10.45 uur gemeld op de transparantiewebsite van Engie, het moederbedrijf van eigenaar Electrabel. Wanneer de reactor weer op volle capaciteit zal draaien, is nog niet duidelijk, wellicht zal dat morgen of overmorgen zijn.

Scheurtjesreactor

Tihange 2 is een van de zogenoemde scheurtjesreactoren en heeft een dikke 20 maanden stilgelegen. De centrale werd eind maart 2014 stilgelegd en op 14 december 2015 weer opgestart.

Enkele gemeenten in de grensregio, zoals Aken en Maastricht, dringen erop aan dat Tihange zo snel mogelijk gesloten wordt, omdat er wel vaker problemen zijn bij de centrale. Nieuwe incidenten -ook al zijn ze klein- komen dus ongelegen.