Oppositie eist onmiddellijk vertrek van president Martelly

Duizenden manifestanten zijn op straat gekomen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince om het onmiddellijke ontslag te eisen van president Michel Martelly. Normaal gezien zou de tweede ronde van de presidentsverkiezing in Haiti later vandaag plaatsvinden, maar door een groot gevaar voor geweld, werd de verkiezing opnieuw uitgesteld.

"We eisen het vertrek van Michel Martelly en van premier Evans Paul, en de vorming van een overgangsregering voor 7 februari, om het verkiezingsproces tot een goed einde te brengen", aldus verantwoordelijke van de oppositie Assad Volcy.

De manifestatie ging gepaard met enkele kleine opstoten. Zo werden de manifestanten met stenen bekogeld en gooiden zij op hun beurt met stenen en flessen. Ze namen ook een plein in. De politie vuurde enkele waarschuwingsschoten af, wat woede veroorzaakte bij de manifestanten. De agenten gebruikten uiteindelijk traangas om de massa uit elkaar te drijven.

De tweede ronde van de verkiezingen werd vrijdag voor onbepaalde tijd uitgesteld door de kiescommissie vanwege veiligheidsredenen. In de nacht van donderdag op vrijdag werden nog meer dan tien kiesbureaus in brand gestoken of aangevallen.

Bij de eerste ronde op 25 oktober vorig jaar behaalde Jovenel Moïse, de vertegenwoordiger van de huidige regeringspartij PHTK, 32,76 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenstander Jude Célestin 25,29 procent. De oppositie meent echter dat er sprake was van zware fraude bij de eerste stemmingsronde.

Célestin weigerde na de eerste ronde nog campagne te voeren en eiste de oprichting van een onafhankelijke commissie. Daardoor werd de verkiezing van 27 december uitgesteld. Vorige week kondigde Célestin aan dat hij niet ging deelnemen aan de tweede ronde van de verkiezing.