Portugal: conservatieve president voor linkse regering?

In Portugal heeft de centrumrechtse kandidaat Marcelo Rebelo de Sousa (foto) gewonnen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens de eerste uitslagen behaalde hij een absolute meerderheid. Een tweede ronde van de verkiezingen is wellicht overbodig.

Het ziet ernaar uit dat de regering van de socialistische premier Antonio Costa te maken krijgt met een conservatieve president. Hoewel hij de Europese geldschieters van Portugal financiële discipline beloofd had, maakt de premier daar in de praktijk weinig van waar, wat hem in Brussel niet in dank wordt afgenomen.

Parlement niet ontbinden

De president in Portugal kan de regering ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Maar ondanks zijn ideologische verschillen en druk vanuit zijn eigen conservatie partij zei Marcelo Rebelo de Sousa nog voor de verkiezingen dat hij dat niet zou doen.

Marcelo Rebelo de Sousa is hoogleraar Rechten. In tegenstelling tot de negen andere kandidaten heeft hij geen campagne gevoerd.

Lage opkomst

Het enthousiasme voor de presidentsverkiezingen in Portugal is bijzonder laag. Tussen de 48 en 52 procent van de stemgerechte Portugezen is niet komen opdagen. Een record.