Portugezen kiezen een nieuwe president

De Portugezen trekken vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De conservatieve Marcelo Rebelo de Sousa is de grote favoriet om staatshoofd Aníbal Cavaco Silva op te volgen. Volgens alle peilingen stevent de 67-jarige journalist en professor in de rechten af op een duidelijke zege. Hij zou zelfs in de eerste stemronde al de vereiste absolute meerderheid kunnen halen.

Het staatshoofd vervult in Portugal een veelal ceremoniële rol, maar heeft toch ook relatief veel macht. De president kan zijn veto tegen wetten stellen, alsook het parlement ontbinden in een crisissituatie en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Voor Portugal is het de negende presidentsverkiezing sinds de Anjerrevolutie van 1974.

Na twee ambtstermijnen moet de conservatieve Aníbal Cavaco Silva op 9 maart aftreden. Tien kandidaten dienen zich vandaag aan in de eerste stemronde om hem op te volgen, dat is een record. Als geen van hen vandaag een volstrekte meerderheid haalt, wordt op 14 februari een tweede stemronde gehouden.

Al lijkt de kans op een tweede stemronde volgens sommige peilingen niet erg groot. In alle polls komt Marcelo Rebelo de Sousa als favoriet naar voren om zijn partijgenoot Cavalco Silva op te volgen. Hij zou zelfs vandaag al de absolute meerderheid kunnen behalen.

Marcelo Rebelo De Sousa (67), bijgenaamd "Professor Marcelo", is al sinds zijn jeugdjaren actief in de politiek en heeft mee de centrumrechtse PSD helpen uitbouwen. Hij was vroeger ook actief als journalist.

Bij de parlementsverkiezingen begin oktober verloor de PSD haar absolute meerderheid. Ze vormde een minderheidsregering die al na 11 dagen in functie ten val gebracht werd door de linkse partijen in het parlement. Sindsdien is een linkse minderheidsregering aan de macht.