Rio neemt maatregelen tegen zikavirus met oog op Spelen

De Olympische Spelen zijn nog niet voor meteen, maar de toenemende verspreiding van het zikavirus noopt de lokale overheid van Rio de Janeiro om ook op dat vlak extra voorbereidende maatregelen te nemen. Zo zullen vier maanden voor het begin van de Spelen alle olympische gebouwen uitgekamd worden.
All rigths reserved
Braziliaanse soldaten zoeken naar broedhaarden van de tijgermug.

In verschillende Zuid- en Centraal-Amerikaanse landen zijn in totaal al tienduizenden mensen besmet met het zikavirus, dat wordt overgedragen door een steek van de aedes aegypti (in het Nederlands de denguemug of gelekoortsmug genoemd).

Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen in Latijns-Amerika. In verschillende deelstaten werd de noodtoestand al afgekondigd. De verspreiding van het virus noopt de lokale overheid van Rio de Janeiro om ook op dat vlak voorbereidende maatregelen te nemen voor de Olympische Spelen, die op 5 augustus beginnen.

De lokale overheid kondigde een plan aan om de verspreiding van het virus tegen te gaan, meldt de BBC. Zo zal vier maanden voor het begin van de Spelen gestart worden met het uitkammen van alle olympische gebouwen, om mogelijke broedplaatsen van muggen te vernietigen.

Tijdens de Spelen zelf zullen de gebouwen elke dag gecontroleerd worden. Ontsmetting van de gebouwen zal niet systematisch gebeuren, maar geval per geval bekeken worden, omdat de producten de gezondheid van de atleten en bezoekers zouden kunnen schaden.

Een positieve noot in het hele verhaal is dat de Spelen in augustus plaatsvinden, wanneer het koeler en droger is en minder muggen voorkomen. In die periode zijn er ook aanzienlijk minder besmettingen van virussen die door muggen overgedragen worden.

Enkele cijfers

Het zikavirus wordt overgedragen door een steek van de denguemug, die ook verantwoordelijk is voor de verspreiding van dengue en de gele koorts. Voor volwassenen is het virus vrij ongevaarlijk, het leidt tot symptomen die met een griepje vergeleken kunnen worden. Voor zwangere vrouwen is het wel opletten, want het virus kan geboorteafwijkingen veroorzaken, zoals een te kleine schedel (microcefalie, foto onder), waardoor de baby hersenbeschadiging kan oplopen.

  • De Verenigde Staten hebben inmiddels voor 22 landen in Latijns-Amerika hun reisadvies aangepast (zie kaart). Naast onder meer Colombia, Brazilië, Venezuela, Guatemala, Honduras en Mexico, worden nu ook Bolivia, Ecuador, Guyana en een reeks eilanden afgeraden voor zwangere vrouwen. Ook het eiland Samoa in Oceanië en de Kaapverdische eilanden in Afrika zijn daar bij.
  • In heel Latijns-Amerika zouden al tienduizenden mensen met het virus besmet zijn.
  • In Brazilië zijn sinds oktober 2015 3.893 gevallen van microcefalie vastgesteld. In 2014 waren er dat in een heel jaar nog geen 150.
  • In Colombia zijn tot nog toe al meer dan 13.500 besmettingen met het zikavirus vastgesteld. Onder de besmette mensen zouden zeker 560 zwangere vrouwen zijn. Er werden echter nog geen gevallen van microcefalie vastgesteld.
  • Ook in de Verenigde Staten, onder meer in New York en Florida, en in Nederland zijn al mensen besmet.

Link met zeldzame zenuwziekte?

Over de link tussen het zikavirus en microcefalie is overigens geen internationale en wetenschappelijke eensgezindheid. Volgens de Braziliaanse autoriteiten is er zeker een link, maar internationale gezondheidsorganisaties zeggen dat het verband nog niet wetenschappelijk is bewezen. Hoe dan ook nemen nationale en internationale gezondheidsorganisaties voorzorgsmaatregelen.

In El Salvador en Brazilië wordt ook onderzocht of er een verband kan zijn tussen het zikavirus en de zeldzame zenuwziekte Guillain-Barre, die tot verlamming kan leiden. In El Salvador doken in vijf weken 46 gevallen van Guillain-Barre op. Gemiddeld worden jaarlijks zo'n 170 gevallen opgetekend.

Ook in Brazilië zou de ziekte meer opduiken dan normaal. Zowel in El Salvador als in Brazilië bleken verschillende patiënten met de zenuwziekte symptomen te vertonen die te vergelijken zijn met die van het zikavirus. Hoewel een verband tussen het virus en de zenuwziekte volgens sommige specialisten zeer plausibel is, is er nog geen sluitend bewijs gevonden.